5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o rodzajach herbaty

Czy chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych herbaty? Istnieje wiele rodzajów herbat, ale skąd wiesz, które z nich są dla Ciebie najlepsze? Oto spojrzenie na różne odmiany i sposób ich przetwarzania. W tym artykule znajdziesz również krótki przegląd jego pochodzenia i smaków. Oto kilka wskazówek na dobry początek. I pamiętaj, że korzyści zdrowotne herbaty są nieograniczone. Oto pięć rzeczy, które powinieneś wiedzieć o najpopularniejszych rodzajach herbat.

Początek
Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia herbaty, ale nie jest do końca jasne, w jaki sposób ta roślina została udomowiona. Herbata, jaką znamy dzisiaj, jest bardzo wrażliwą rośliną na zmiany środowiskowe i zmiany klimatu. Mogła ewoluować w Chinach i Indiach w zależności od zmieniających się warunków klimatycznych. Różne badania wykazały, że pochodzenie herbaty sięga ostatnich 20 000 lat. Oto kilka teorii, które pomogą nam lepiej zrozumieć tę roślinę.

Korzyści zdrowotne
Picie herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych. Różne rodzaje herbaty zawierają różne przeciwutleniacze, a zawarte w nich związki, takie jak polifenole i katechiny, pomagają chronić organizm przed chorobami przewlekłymi. Liście herbaty zawierają również minerały i witaminy, a także właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Pomimo zawartości kofeiny regularne picie herbaty korzystnie wpływa na ciało i umysł. Może też sprawić, że będziesz żył dłużej. Aby czerpać jak najwięcej korzyści, wypij trzy do sześciu filiżanek herbaty dziennie.

Smaki
W ankiecie firmy Nielsen miłośnicy herbaty podali cenę, smak i podstawę herbaty jako powody, dla których wybierają swój napój. Chociaż cena i smak były ważnymi czynnikami, milenialsi uznali smak za swój najwyższy priorytet. Naturalne smaki zajęły czwarte miejsce w ogólnej konsumpcji herbaty i szóste wśród milenialsów. Jednak preferencje te różnią się w zależności od osoby pijącej. Jednak wszystkie herbaty mają do zaoferowania jakiś smak, warto więc poeksperymentować z różnymi naparami i metodami przygotowania.

Przetwarzanie
Aby uzyskać najbardziej wyjątkowe herbaty, liście herbaty poddawane są obróbce poprzez wypalanie. Kolejnym etapem przetwarzania herbaty jest suszenie. Ma to na celu zapobieganie gniciu gotowej herbaty z powodu wilgoci. W procesie wypalania liście herbaty są wystawione na działanie wysokiej temperatury z kilku źródeł. Ciepło rozwija końcowe reakcje chemiczne i związki aromatyczne. Zatrzymuje również proces utleniania. Podczas przetwarzania herbaty, liście są również poddawane działaniu ciepła.

https://cupandyou.pl/

Odmiany
Herbata występuje w wielu odmianach. Najpopularniejszym rodzajem jest czarna herbata. Czarna herbata jest w pełni oksydowana, co nadaje jej wyrazisty smak. Przykłady czarnej herbaty to Assam, Earl Grey, English Breakfast i herbata Darjeeling. Innym rodzajem herbaty jest herbata zielona. Zielona herbata jest nieoksydowana i jest bardziej orzeźwiająca niż czarna. W przeciwieństwie do czarnej herbaty suszy się ją błyskawicznie, unikając utleniania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *